învățământ superior
https://studyinromania.gov.ro/
Study in Romania 2.0 include o serie de noutăți: interfață mai prietenoasă, informații relevante despre universitățile românești și programele de studiu, dar și interconectarea platformei cu alte baze de date dezvoltate de UEFISCDI, precum Registrul Matricol Unic (RMU) și platforma naţională de colectare a datelor statistice pentru învăţământul superior (ANS).
Elementele de noutate constau, cu precădere, într-o serie de funcționalități adaptate tendințelor actuale UI, cu o interfață atractivă și intuitivă, prietenoasă cu utilizatorii, cu capabilitate multi-device de accesare a informațiilor. Noua versiune Study in Romania oferă detalii cheie despre universitățile românești, precum evidențierea apartenenței universităților la anumite consorții internaționale, numărul total de studenți, numărul studenților internaționali, numărul facultăților și programelor de studiu per universitate, existența anului pregătitor de limba română în oferta educațională, numărul de cadre didactice sau numărul cantinelor și căminelor existente. Platforma Study in Romania (SIR) promovează învăţământul superior românesc la nivel global, contribuind la atragerea studenţilor naţionali şi internaţionali în programe de studiu din oferta educaţională a universităţilor româneşti.
învățământ superior
https://scholarships.studyinromania.gov.ro/
Acest modul de aplicare la bursele statului român facilitează procesul și devine un instrument integrat și important de diplomație culturală, util, și totodată necesar internaționalizării educației românești.
INVATAMANT SUPERIOR
Analiză a tranziției generației școlare 2017/2018 în primul an universitar 2018/2019, 2021.
https://uefiscdi.gov.ro/Publicatii-1
Posibilitatea de interconectare a bazelor de date: SIIR (inclusiv modulul privind bacul) cu RMU și utilizarea acestor date în analize și cercetări.
Raportul a fost lansat într-o dezbatere publică la care au participat membri ai comunităților academice și ai societății civile. Raportul propune un set de indicatori de evaluare si monitorizare a tranzitiei din învățământul preuniversitar in invatamantul superior. Datele statistice analizate în acest raport se referă la efectivele de elevi din învățământul secundar superior înscriși în anul școlar 2017-2018 precum și la numărul de studenți de anul I, la ciclul de studii licență, raportați de universitățile românești în Registrul Matricol Unic (RMU), în anul universitar 2018-2019.
Cercetare
https://uefiscdi.gov.ro/research-in-the-spotlight
Un podcast pentru cei pasionați de știință având ca protagoniști directorii Proiectelor Colaborative de Cercetare finanțate în cadrul Programului Cercetare - Granturi SEE, în anul 2018. Un demers al UEFISCDI de a susține comunicarea științei.
O mai bună înțelegere a modului în care cercetătorii își desfășoară activitatea, ce presupune activitatea acestora și care este impactul rezultator obtinute pentru societate.
cercetare
https://uefiscdi.gov.ro/era-net-urban-transformation-capacities-enutc
Începând cu decembrie 2019, UEFISCDI conduce echipa de management a competiției Era-Net Urban Transformation Capacities (ENUTC), găzduind apelul comun pe platforma sa de depunere proiecte – UDiManager. Această competiție a avut un buget de 18.4 milioane de euro, fiind organizată de 14 parteneri din 16 țări din Europa, împreună cu Comisia Europeană. După încheierea procesului de evaluare, cu experți independeți, 16 proiecte de cercetare și inovare transnaționale au fost recomandate pentru finanțare, 5 dintre ele implicând organizații din România.
UEFISCDI este membru în echipa de management a apelurilor, găzduind pe platforma sa de depunere primele doua apeluri, cu o valoare estimata de 100 milioane EUR.
În același context, împreună cu echipa JPI Urban Europe, UEFISCDI promovează noua misiune europeană pentru “100 de orașe inteligente și neutre climatic” (100 Climate-Neutral and Smart Cities by 2030). În prezent, misiunea derulează un exercițiu de colectare a interesului orașelor pentru crearea primului val de orașe care semnează contracte de angajare in lupta climatică (Climate City Contracts). Acestea pot aplica pana pe 31 ianuarie 2022 aici:Participarea UEFISCDI în astfel de inițiative încurajează comunitatea de cercetare și inovare din România să intensifice colaborările cu alte țări, contribuind la schimbul de cunoaștere și bune practici și facilitând accesul orașelor la soluții inteligente pentru dezvoltare urbană durabilă, mobilitate urbană sau dezvoltarea capacității administrative pentru tranziția către neutralitatea climatică.
dezvoltare politici
http://www.cafeneauadeinovare.ro/
Cafeneaua de Inovare este o inițiativă UEFISCDI începută în 2013 care își propune să creeze un cadru flexibil de întâlnire, facilitând schimbul de experiență și dialogul între antreprenori, investitori, inovatori și alți actori activi în ecosistemul antreprenorial inovativ din România.
Antreprenoriat bazat pe inovare: povești de succes, un eveniment realizat de UEFISCDI în parteneriat cu ROTSA – Romanian Tech Startups Association a avut loc în cadrul unei noi ediții a Cafenelei de Inovare unde actori ai ecosistemului antreprenorial alături de participanți au discutat despre dezvoltarea de start-up-uri și spin-off-uri pentru a valorifica rezultatele cercetării și/sau drepturile de proprietate intelectuală.
DEZVOLTARE POLITICI
Începând cu 2014, UEFISCDI este partener activ al inițiativei de programare comună Urban Europe (JPI Urban Europe), alături de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Împreună cu alte agenții de finanțare și ministere de resort din Europa, SUA sau China, UEFISCDI participă la apeluri comune de proiecte de cercetare și inovare transnaționale, finanțând consorții din România care, în parteneriat cu organizații din alte țări, dezvoltă soluții inteligente pentru dezvoltare urbană durabilă. Prima inițiativă de acest fel a fost ERA-Net Smart Cities and Communities, continuând cu ERA-Net Smart Urban Futures și Sustainable Urbanisation Global Initiative Food-Water-Energy Nexus. În cadrul acestor competiții au fost finanțate cu peste 970.000 EUR consorții din România care participă în cinci proiecte transnaționale.
DEZVOLTARE POLITICI
Raportul prezintă o analiză de bune practici în domeniul politicilor suport pentru transfer tehnologic la nivel internațional. Acesta este dezvoltat în cadrul proiectului „Creșterea capacității sistemului CDI de a răspunde provocărilor globale. Consolidarea capacității anticipatorii de elaborare a politicilor publice bazate pe dovezi - SIPOCA 592”.
Analiza prezinta o serie de bune practici în domeniul politicilor suport pentru transfer tehnologic la nivel internațional, cu scopul de a identifica modele funcționale care să inspire viitorul cadrul strategic românesc privind transferul tehnologic. Documentul sprijina efortul de fundamentare a unui program de finantare pentru dezvoltarea capacitatii resurselor umane din cadrul oficiilor de transfer tehnologic şi sprijinirea funcţionarii acestora
DEZVOLTARE POLITICI
Atelierul organizat în 7 decembrie în cadrul programului Mecanism de sprijinire pentru cercetători de tipul Common Exploitation Booster a oferit sprijin comunității științifice prin prezentarea informatiilor necesare dezvoltării competențelor privind drepturile de proprietate intelectuală și a valorificării rezultatelor cercetării.
Temele discutate au fost legate de drepturile de proprietate intelectuală si analiza riscurilor de exploatare, în vederea creionării strategiei de implementare optimă a rezultatelor cercetării. Au fost invitati cercetători, personal din centrele de transfer tehnologic și inovare, precum și profesioniști și practicieni din zona academică și de cercetare.
DEZVOLTARE POLITICI
Raportul descrie propunerea de politică publică prin care se urmărește întărirea capacității resurselor umane din oficiile de transfer tehnologic, având ca rezultat direct creșterea capacității de funcționare a acestora. Prezenta propunere de politică publică urmărește îmbunătățirea funcționării sistemului de transfer tehnologic prin dezvoltarea resurselor umane, promovarea și susținerea capacității instituționale în transfer tehnologic, precum și prin implementarea unui management performant al transferului tehnologic.
Documentul este preluat în propunerea de Strategie Națională de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă 2021-2027 (SNCISI) ce se află acum în proces de consultare publică.