Ianuarie

INVATAMANT SUPERIOR

Finalizarea primului exercițiu al Chestionarului Național Studențesc (CNS)

www.chestionar-studenti.ro

în cadrul proiectului ”Calitate în învăţământul superior: internaţionalizare şi baze de date pentru dezvoltarea învăţământului românesc” cod SMIS 126766, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU) derulat în perioada 2018 - 2022.

UEFISCDI a dezvoltat în premieră infrastructura necesară pentru chestionarea periodică a studenților care validează identitatea respondenților prin intermediul Registrului Matricol Unic.

România este primul stat din Estul Europei care implementează un mecanism integrat de chestionare a satisfacției studenților cu privire la calitatea procesului educațional și a serviciilor oferite de instituțiile de învățământ superior. Primul exercițiu a avut 23.309 respondenți din peste 73 de instituții de învățământ superior.

DEZVOLTARE POLITICI

Open Call
Policy Accelerator Hub

https://www.facebook.com/policyacceleratorhub

Policy Accelerator Hub e o inițiativă nouă în România prin care talentul din mediul universitar e încurajat să participe activ la rezolvarea provocărilor existente în societate prin dezvoltarea de politici publice eficiente.

Programul de accelerare presupune o serie de evenimente care au rolul de a-i familiariza pe participanți cu noțiunea de politici publice, de a le recomanda modele de policy briefs sau white papers, de a le prezenta povești de succes și de a-i pune în legătura cu decidenți politici. Evenimentele sunt dublate de un program de mentorat în care participanții își aleg o temă de politică publică și lucrează în echipe alături de mentori la dezvoltarea unui policy brief. https://cert-antrep.ro/policy-accelerator-hub-2021/

cercetare

Lansare apel proiect Long-Term Joint European Union - African Union Research and Innovation Partnership on Renewable Energy (LEAP-RE)

https://uefiscdi.gov.ro/leap-re-africa-europe

16 agenții de finanțare africane și europene (printre care se numără și UEFISCDI), membre ale consorțiului LEAP-RE, asigură pregătirea și implementarea apelurilor transnaționale comune de proiecte cofinanțate de agențiile naționale europene și africane, plus o contribuție a Comisiei Europene.

Parteneriatul pe termen lung pentru energie regenerabilă Europa-Africa (LEAP-RE) cofinanțat de Comisia Europeană în cadrul Orizont 2020 își propune să sporească utilizarea energiei regenerabile printr-un set bine echilibrat de proiecte de cercetare, demonstrație și transfer de tehnologie pe ambele continente.

cercetare

Lansare apel proiect  ERA-NET Urban Transformation Capacities (ENUTC)

https://uefiscdi.gov.ro/era-net-urban-transformation-capacities-enutc

16 agenții naționale de finanțare a cercetării și inovării, din 14 țări europene (membri și parteneri ai JPI Urban Europe din care face parte și UEFISCDI), împreună cu Comisia Europeană, au alocat un buget de aproximativ 18,4 milioane EUR pentru a sprijini proiectele transnaționale de cercetare și dezvoltare pentru dezvoltarea capacității de transformare urbană.  

ERA-NET Cofund Urban Transformation Capacities (ENUTC) oferă cercetătorilor, autorităților guvernamentale urbane, – inclusiv orașelor și municipalităților, – întreprinderilor, societății civilă și altor părți interesate posibilitatea de a construi consorții transnaționale pentru a crea proiecte de inovare și cercetare care să permită și să sprijine consolidarea capacităților  de transformare urbană.