Iunie

INVATAMANT SUPERIOR

Raportare și centralizare date privind activitatea de cercetare/creație artistică/performanță sportivă

cu data de referință 1 ian. 2021, pentru fiecare cadru didactic și de cercetare din universitățile de stat, în platforma ANS.

UEFISCDI a sprijinit acest demers facilitând procesul de rapotare a datelor prin digitalizarea centralizării și a validării primare a datelor privind activitatea de cercetare, conform cerintețelor CNFIS

Digitalizarea  procesului de raportare și verificare primară, în timp real, a datelor privind activitatea de cercetare necesare pentru implementarea metodologiei de finantare, componenta finantarea suplimentara, clasa de indicatori de calitate de cercetare

cercetare

Lansare campanie ”Provocări și soluții pentru o lume în schimbare”  de prezentare a rezultatelor proiectelor de cercetare științifică finanțate în cadrul programelor Planului Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare - PNCDI III (2015-2020).

Primul eveniment a avut loc în data de 3 iunie și a fost dedicat proiectelor de tip SOLUȚII.

Încurajarea dialogului și crearea contextului favorabil comunicării publice a rezultatelor cercetării, într-o manieră facilă, accesibilă publicului larg au constituit întotdeauna prioritățile UEFISCDI în ceea ce privește comunicarea instituțională.

O serie de evenimente ce oferă atât actorilor din ecosistemul de cercetare- dezvoltare – inovare, cât și publicului larg posibilitatea de a cunoaște proiecte al căror rezultat redefinesc cotidianul.

DEZVOLTARE POLITICI

Constituirea Inițiativei Cloud pentru Știință Deschisă - RO-NOSCI

https://uefiscdi.gov.ro/ro-nosci

UEFISCDI inițiator al demersurilor de aliniere a României la principalele acțiuni europene privind Could-ul European pentru Știință, alături de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” – IFIN-HH.

RO-NOSCI reprezentă o coaliție de organizații la nivel național având ca scop: constituirea cloud-ului național pentru știința deschisă, în contextul dezvoltării ecosistemului EOSC; optimizarea și coordonarea activităților privind integrarea infrastructurilor și serviciilor naționale în EOSC; facilitarea accesului mediului academic și de cercetare la resursele EOSC; promovarea și implementarea politicilor privind știința deschisă la nivel național. În prezent, din RO-NOSCI fac parte 23 instituții cu rol cheie pentru îndeplinirea acestor obiective, iar procesul de aderare este încă deschis.

DEZVOLTARE POLITICI

Dezbaterile naționale cu privire la Codul de referință al eticii și deontologiei universitare

reglementare cadru privind codurile de etică universitară  în cadrul proiectului ”Calitate în învăţământul superior: internaţionalizare şi baze de date pentru dezvoltarea învăţământului românesc” cod SMIS 126766, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU) derulat în perioada 2018 - 2022.

https://www.facebook.com/uefiscdi/videos/1685555551832707/

Facilitarea procesului de armonizare legislativă a cadrului național privind etica universitară.

Beneficiind de participarea unor participanți reprezentând Administrația Prezidențială, Ministerul Educației, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Senatul României, Consiliul Național al Rectorilor, Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării, reprezentanți ai studenților, instituții de învățământ superior și comisii de etică universitară, au fost organizate două dezbateri cu privire la viitorul cod de referință al eticii și deontologie universitare, prevăzut a fi adoptat de către Consiliul de etică și management universitar (CEMU).

Cercetare

Lansarea  în cadrul PNCDI III a 3 competiții de proiect adresate cercetătorilor români

Proiecte de cercetare postdoctorala (PD) 2021
Proiecte de cercetare pentru stimularea tinerelor echipe independente (TE) 2021
Proiecte de Cercetare Exploratorie (PCE) 2021

Prin organizarea acestor competiții este asigurată o parte din resursele financiare necesare desfășurării activităţilor CDI și integrării tinerilor cercetători în ecosistemul CDI din România.

Sprijinirea tinerilor cercetători, doctori în ştiinţe, care doresc să îşi dezvolte o carieră/ își formeze o echipă de cercetare în România precum și susținerea cercetătorilor cu performanţe demonstrate prin calitatea şi recunoaşterea internaţională a publicaţiilor ştiinţifice, inclusiv celor care activează în străinătate (cetăţeni români sau străini) şi doresc să conducă proiecte de cercetare de înalt nivel ştiinţific în instituţii din România.

DEZVOLTARE POLITICI

PITCH DAY - Policy Accelerator Hub powered by Cafeneaua de Inovare

https://cert-antrep.ro/policy-accelerator-hub-2021/

Policy Accelerator Hub a fost creat în 2019, în cadrul CERT-ANTREP, un proiect dezvoltat de SNSPA, în parteneriat cu UEFISCDI și CCIR. Hub-ul și-a propus ca, folosind modelul acceleratoarelor de business, să creeze un spațiu de colaborare în care studenții să învețe să dezvolte politici publice, urmărind toți pașii – de la idee până la prezentarea politicii dezvoltate în fața decidenților.

În cadrul PITCH DAY - Policy Accelerator Hub powered by Cafeneaua de Inovare participanții în program au avut ocazia să-și prezinte propunerile de politici publice în fața decidenților politici și să obțină feedback de la aceștia.

DEZVOLTARE POLITICI

Lansarea primului video de promovare a învățământului superior românesc și atragere studenți internaționali.

Clipul video a fost realizat în cadrul proiectului ”Calitate în învăţământul superior: internaţionalizare şi baze de date pentru dezvoltarea învăţământului românesc” cod SMIS 126766, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU) derulat în perioada 2018 - 2022.

https://uefiscdi.gov.ro/ro-nosci

Beneficiind de sprijinul Ministerului Educaţiei și al Consiliului Național al Rectorilor, acest clip constituie un element important al campaniei unitare de promovare a sistemului naţional de învăţământ superior, sub egida #StudyinRomania, şi poate fi utilizat de universităţi, instituţii guvernamentale şi alte organizaţii interesate pentru promovarea României ca destinaţie de studiu.

Primul clip video de promovare a învățământului superior românesc în afara ţării. Realizat sub umbrela StudyinRomania, clipul are ca obiectiv prezentarea oportunităţilor pe care România le oferă studenţilor internaționali şi este, totodată, primul pas în strategia de rebranding a platformei. Clipul se adresează tinerilor din străinătate, cu vârste cuprinse între 16 şi 30 de ani, interesaţi să urmeze un program de studiu în universităţile din România, pe durata unui întreg ciclu de studiu sau pentru un semestru. Materialul prezintă punctele forte ale învățământului superior românesc, oportunităţile oferite de piaţa muncii şi principalele atracţii de interes pentru tineri.

DEZVOLTARE POLITICI

KnowING IPR Policy Recommendations

În proiectul KnowING IPR - Fostering innovation in the Danube Region through Knowledge Engineering and IPR Management  ca lider de activitate, UEFISCDI a elaborat "KnowING IPR Policy Recomendation" - un document cheie ce conține recomandări de politici publice privind inovația și cercetarea în zona țărilor din regiunea Dunării. Recomandările au fost elaborate pornind de la o analiză amănunțită ce cadrului european general privind drepturile de proprietate intelectuală, a cadrului regional specific zonei Dunării (cu provocări și oportunități naționale specifice) la care s-au adaugat contribuția experților în brevetare și drepturi de proprietate intelectuală și a factorilor de decizie din diferite țări dunărene.

Capacitatea de a inova și de a aduce inovația cu succes pe piață va fi un factor crucial în competitivitatea economică în următorii ani. Documentul va contribui la elaborarea politicilor privind proprietatea intelectuală elaborate de Comisia Europeană în următoarea perioadă, cu scopul final de a reduce decalajele privind inovarea și transferul tehnologic dintre regiunile europene.

DEZVOLTARE POLITICI

Raport privind mecanismul de transfer tehnologic din România(Background report) 

Analiza realizata in cadrul proiectului „Creșterea capacității sistemului CDI de a răspunde provocărilor globale. Consolidarea capacității anticipatorii de elaborare a politicilor publice bazate pe dovezi”, SIPOCA 592. Documentul reprezinta un raport privind mecanismul de transfer tehnologic din România, (background report) care include imaginea de ansamblu a structurilor de transfer de cunoaştere din România

Documentul sprijina efortul de fundamentare a unui program de finantare pentru dezvoltarea capacitatii resurselor umane din cadrul oficiilor de transfer tehnologic şi sprijinirea funcţionarii acestora. Activitatea răspunde astfel provocărilor legate de gradul redus în care s-a reuşit dinamizarea dezvoltării şi a inovării bazate pe cercetare în ultimele doua cicluri strategice şi de competitivitatea scăzută a României la nivel european (Comisia Europeana, Raport de ţară RIO, 2018).

DEZVOLTARE POLITICI

Raport - Analiza de bune practici în domeniul politicilor suport pentru transfer tehnologic la nivel international

Raportul prezintă o analiză de bune practici în domeniul politicilor suport pentru transfer tehnologic la nivel internațional. Acesta  este dezvoltat în cadrul proiectului „Creșterea capacității sistemului CDI de a răspunde provocărilor globale. Consolidarea capacității anticipatorii de elaborare a politicilor publice bazate pe dovezi - SIPOCA 592”.

Analiza prezinta o serie de bune practici în domeniul politicilor suport pentru transfer tehnologic la nivel internațional, cu scopul de a identifica modele funcționale care să inspire viitorul cadrul strategic românesc privind transferul tehnologic. Documentul sprijină efortul de fundamentare a unui program de finanțare pentru dezvoltarea capacității resurselor umane din cadrul oficiilor de transfer tehnologic şi sprijinirea funcţionarii acestora.

DEZVOLTARE POLITICI

Propunere de politici publice privind dezvoltarea capacității resurselor umane pentru oficiile de transfer tehnologic și funcționarea acestora

Raportul descrie propunerea de politică publică prin care se urmărește întărirea capacității resurselor umane din oficiile de transfer tehnologic, având ca rezultat direct creșterea capacității de funcționare a acestora. Prezenta propunere de politică publică urmărește îmbunătățirea funcționării sistemului de transfer tehnologic prin dezvoltarea resurselor umane, promovarea și susținerea capacității instituționale în transfer tehnologic, precum și prin implementarea unui management performant al transferului tehnologic

Documentul este preluat în propunerea de Strategie Națională de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă 2021-2027 (SNCISI) ce de află acum în proces de consultare publică.