Martie

ÎNVĂȚĂMÂNT SUPERIOR

Lansarea competitiei de proiecte FDI 2021

desfășurată exclusiv on-line pe platforma UDIManager, administrată de UEFISCDI și accesibila actorilor implicați: universități, evaluatori

UEFISCDI continuă să fie parte a procesului de repartizare, pe baza de competiție, a fondului pentru dezvoltare instituțională (FDI), prin asigurarea sistemului informatic și a expertizei de specialitate pentru actorii implicați (CNFIS și universități)

Digitalizarea, transparentizarea și facilitarea procesului de desfășurare a competiției FDI2021, asigurând sprijin atât universităților în procesul de depunere a proiectelor, cât și evaluatorilor în procesul de eligibilitate și evaluare a proiectelor. Totodată, se realizează și simplificare administrativă pentru întregul proces.

cercetare

Lansare apel proiect CHANSE

https://uefiscdi.gov.ro/chanse

O inițiativă comună a 27 de organizații de finanțare a cercetării din 24 de țări, căreia i s-a alăturat și UEFISCDI, ce asigură contextul favorabil colaborării cercetătorii din domeniile științelor umaniste și sociale din Europa.

Unul dintre obiectivele proiectului Chanse constă în demonstrarea valorii, eficacității și impactului cercetărilor în științele sociale și umaniste în și pentru societate.

DEZVOLTARE POLITICI

Lansare Accelerate Romania (varianta beta)

https://accelerate.gov.ro/

Partener în cadrul proiectului Creșterea capacității sistemului CDI de a răspunde provocărilor globale. Consolidarea capacității anticipatorii de elaborare a politicilor publice bazate pe dovezi - SIPOCA 592, UEFISCDI și-a asumat dezvoltarea unei platforme online care să adreseze principalii factori care produc fragmentarea ecosistemului de inovare din România.

Accelerate Romania este o platformă online care își propune să ofere o imagine de ansamblu asupra ecosistemului de inovare din România prin cartografierea celor mai importanți actori ai ecosistemului, crearea de punți de colaborare între aceștia și prezentarea poveștilor de succes.

DEZVOLTARE POLITICI

Workshop online Dialoguri privind egalitatea de șanse în UEFISCDI powered by Cafeneaua de Inovare

https://caliper-project.eu/

Partener al proiectului internațional CALIPER, care își propune să stimuleze procese de schimbare structurală privind egalitatea de șanse în 9 organizații europene cu activitate în STEM, UEFISCDI și-a asumat elaborarea unui Gender Equality Plan intern (GEP).

Workshopul și-a propus să identifice aspectele organizaționale interne pe care GEP ar trebui să le abordeze și să le reglementeze. Astfel, în cadrul întâlnirii am discutat cu partenerii noștri instituționali despre aspectele identificate intern și despre soluțiile pe care le propunem pentru a obține feedback și idei de rezolvare sau implementare.

DEZVOLTARE POLITICI

Lansare Studiu “Sustenabilitate și inovare în ecosistemul antreprenorial din România. Studiu exploratoriu”

https://accelerate.gov.ro/storage/sustainability-and-innovation-in-the-romanian-entrepreneurial-ecosystem.pdf

Studiul reia cercetarea începută în 2015 privind ecosistemul național de antreprenoriat și prezintă evoluția lui în aceasta perioada. Scopul raportului este de a prezenta ecosistemul antreprenorial din România așa cum apare din perspectiva celor care participă la dezvoltarea lui și prin comparație cu alte ecosisteme naționale.

Se alatură studiilor și rapoartelor care monitorizează evoluția ecosismului antreprenorial din România și contribuie la furnizarea de date și informații pentru elaborarea de politici publice bazate pe dovezi.

DEZVOLTARE POLITICI

Eveniment "Cafeneaua de inovare" - editia a XIII-a. Tema: Sustenabilitate și inovare în ecosistemul antreprenorial românesc

Inregistrarea evenimentului (facebook video)

Evenimentul din 31 martie și-a propus să aducă împreună cei mai importanți actori ai ecosistemului antreprenorial și să pornească o dezbatere privind rolul inovării în antreprenoriat și modalitățile prin care ecosistemul românesc poate fi consolidat.

Evenimentul a reunit participanți reprezentând autorități de stat, universități, institute de cercetare, companii și organizații non-guvernamentale care au dezbătut subiectele referitoare la mediul de antreprenoriat românesc și capacitatea sa de inovare. S-au discutat probleme, s-au oferit posibile alternative de soluționare a acestora, s-au prezentat exemple de bune practici internaționale și naționale.