Octombrie

INVățăMâNT SUPERIOR

Realizarea analizelor pentru propunerile CNFIS privind direcțiile și modelele de finanțare

(inclusiv propunerile actorilor principali implicați în domeniu)

UEFISCDI este parte a procesului de fundamentare a metodologiilor de finanțare prin asigurarea expertizei de specialitate în vederea realizării analizelor și fundamentării propunerilor de finanțare.

Prin studiile și analizele realizate de către experții UEFISCDI (sub coordonarea CNFIS), se asigură la nivel național implementarea unor direcții de finanțare bazate pe evidențe și alinierea cu standardele internaționale în domeniul finanțării.

Cercetare

Lansare 2 competiții de mobilități

Proiecte de mobilitate pentru tineri cercetători din diaspora (MCT) 2021                     Proiecte de mobilitate pentru cercetători cu experienţă din diaspora (MCD) 2021 Sprijinirea creării unui spaţiu al dialogului şi al colaborării între cercetătorii români performanţi, indiferent de locul unde trăiesc şi lucrează.

Crearea mediului propice schimburilor de experienţă şi expertiză ce au la bază transferul de aptitudini, competenţe dobândite de tinerii ceracetători români aflaţi în diaspora şi cei din ţară, în vederea consolidării cooperării între aceştia, precum și capitalizarea expertizei şi experienţei acumulate de cercetători români de prestigiu din diaspora, în întâlniri, vizite, manifestări ştiinţifice care facilitează transferul de competenţe, în ambele sensuri.

cercetare

European Partnership for Clean Energy Transition despus la nivelul Programului Cadru Orizont Europa

Parteneri într-un program transformator de cercetare și inovare în toată Europa, ce va stimula și accelera tranziția energetică în toate dimensiunile sale.

Cercetătorii români ce activează în domeniul energiei au posibilitatea de a participa în consoții internaționale finanțate din Programul Cadru de cercetare și inovare al UE - Orizont Europa

cercetare

European Partnership Water Security for the Planet (Water4All) depus la nivelul Programului Cadru Orizont Europa

Obiectivul inițiativei este acela de a stimula transformările sistemice pe întreaga arie de cercetare – inovare a apei, favorizând asocierea dintre situațiile cu probleme și furnizorii de soluții

Cercetătorii români ce își desfășoară cercetările în ariile tematice legate de studiul apei au posibilitatea de a participa în consoții internaționale asociate Programului Cadru de cercetare și inovare al UE - Orizont Europa

Cercetare

European Partnership – driving urban transitions to a sustainable future (DUT)

Continuare demersurilor privind oferirea unui cadru pentru corelarea agendelor de cercetare JPI Urban Europe și ale altor organizații din Europa de a întări colaboarrea transdisciplinară și experiențele de co-creare în cercetare și inovare, precum și facilitarea utilizării expertizei disponibile la nivel global.

Parteneriat ce va angaja și va permite tuturor părților interesate din mediul urban (autorități locale, municipalități, mediul de afaceri și cetățeni) să realizeze instrumente, metode și servicii în sprijinul tranzițiilor urbane transformatoare prin abordări inovatoare, sistemice și centrate pe oameni.

cercetare

Înființare Unitate Punct Național  de Contact Orizont Europa

Continuarea demersurilor întreprinse de-a lungul timpului de a facilita accesul comunității CDI la Programul Orizont Europa prin profesionalizarea serviciilor oferite.

Sprijin acordat cercetătorilor români în pregatirea și participarea în competițiile de proiecte organizate în cadrul Programului Cadru Orizont Europa.

cercetare

European Partnership for rescuing biodiversity to safeguard life on Earth

Promovarea și punerea în aplicare a programării comune la nivel internațional pentru consolidarea cercetării privind dezvoltarea scenariilor de biodiversitate și servicii ecosistemice.

Oferirea unei platforme generale care să conecteze programe naționale, locale și europene de cercetare și inovare și să combine resursele, în bani și în natură, în sprijinul obiectivului de refacere a biodiversității din Europa până în 2030.